OORLOGSGRAVEN

Op vele erevelden en plaatselijke begraafplaatsen in Nederland liggen duizenden slachtoffers die omgekomen zijn in met name de Tweede Wereldoorlog. De grafstenen die geplaatst zijn op hun graven geven vaak een hoop informatie; de nationaliteit door de vorm van de steen of aan de emblemen op de steen, het legeronderdeel, onderscheidingen, geboortedatum, datum van overlijden.

Bij de nationaliteiten hieronder staat informatie over hun graven.
Het is echter niet zo dat gezegd kan worden dat de informatie "ALTIJD" klopt. Er zijn uitzonderingen die worden veroorzaakt door diverse faktoren zoals; de situatie van de graven, de geschiedenis van de graven, wie heeft het beheer over het ereveld of de begraafplaats of over het graf, in welk land ligt het graf.
Getracht wordt om de grafsteen meer te laten zijn dan alleen maar een stuk steen op een graf. De steen vertelt iets en misschien kunt u met behulp van de verstrekte informatie leren wat de steen vertelt.

Kies een nationaliteit door op de vlag te gaan staan.

Nederlander

Amerikaan

Pool

Tsjech

Rus

Belg
Onderstaande nationaliteiten zijn lid van de Commonwealth (=Gemenebest).
De grafsteen die de Commonwealth War Graves Commission hanteert voor de graven is voor elke nationaliteit gelijk van vorm en ongeveer 81 cm hoog en 40 cm breed.
Wel kunnen er verschillen zijn in de tekst en/of afbeeldingen die vermeld staan op de steen. Aan de afbeeldingen kan men dan het land of het regiment of corps herkennen.
Brit

AustraliŽr

Nieuw-Zeelander

Zuid-Afrikaan

Canadees