WAAROM ?

+++++

Menigeen vraagt zich wel eens af: "Is er wel eens een dag geen oorlog geweest op de aarde?". We moeten dan niet alleen aan de oorlogen op grote schaal denken zoals wereldoorlogen, maar ook de oorlogen tussen steden, landen. Het antwoord zal hoogstwaarschijnlijk 'nee' moeten zijn. Bij al deze oorlogen zijn slachtoffers te betreuren. Mens en dier, jong en oud, burger en militair, man en vrouw, goed en fout. Op 4 mei staan we elk jaar stil bij de doden die er gevallen zijn, 2 minuten. Daarna weer terug naar de dag van nu, naar het jachtige bestaan van nu. 4 mei wordt vaak alleen geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn meer oorlogen waar Nederland bij betrokken is geweest; IndonesiŽ, Korea, Libanon, BosniŽ, Afghanistan om er maar een paar te noemen. Een moderner woord is conflict of humanitaire actie, maar het komt op hetzelfde neer; Er zullen en blijven slachtoffers vallen. Ook slachtoffers van deze acties herdenken we op 4 mei.

+++++

Voor degenen onder ons die denken dat sommige oorlogen al zo lang geleden zijn dat we ze maar moeten vergeten het volgende.

In BosniŽ, Vietnam, Duitsland, Frankrijk en vele andere landen vallen nog steeds slachtoffers van die oorlogen.
Hoe?
Sommige proberen in hun onderhoud te voorzien door granaten uit elkaar te halen voor het oud ijzer. Anderen zijn bezig een mijnenveld te ruimen of een bom onschadelijk te maken. Sommige willen graag een souvenir van het slagveld meenemen.

Vele militairen die omgekomen zijn en als vermist staan geregistreerd worden alsnog gevonden. Denk hierbij aan vliegtuigbemanningen die geborgen worden, aan loopgraven die gevonden worden bij bouwwerkzaamheden, aan de verbetering in identificatie, aan onderzoek van amateurs die met nieuwe feiten komen.

+++++

Nu zult u zich misschien wel afvragen wat dit te maken heeft met oorlogsgraven in Nederland. Misschien niet met de graven zelf, maar wel met het herinneren en herdenken. Bepaalt u voor uzelf wat u ervan vindt nadat u gezien heeft wat er op deze site staat. Zeker is dat er nog vele graven per jaar in Nederland en de rest van de wereld bijkomen van gesneuvelde militairen die alsnog gevonden en soms ook geÔdentificeerd worden. Het blijkt dat de herinnering moet blijven bestaan, niet alleen vanwege de graven, maar ook vanwege de bijna wekelijkse gebeurtenissen die nog met deze oorlogen te maken hebben. Daarom zal ik in de rubriek nieuwsberichten aandacht besteden aan artikelen die op internet, in de krant of in tijdschriften verschijnen. Hoofdzakelijk zal de site echter gaan over oorlogsgraven in Nederland en Nederlandse oorlogsgraven in de rest van de wereld. Waar liggen deze graven? Hoe zien zij eruit? Hoe herken ik ze? Wat zie ik?

Mocht u opmerkingen, aanmerkingen, correcties, vragen of verhalen hebben of denken dat er nog iets ontbreekt aan deze site, stuurt u dan een EMAIL of schrijft (zie onderaan) u mij gerust. Ik heb geprobeerd om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan, maar ik ben ook maar een mens en waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden. Ziet u iets dat volgens u niet klopt, neem dan contact op.

Ik ben deze site in het Nederlands begonnen en zal dit ook blijven doen. Het ligt echter in de bedoeling om zoveel mogelijk ook in het Engels beschikbaar te maken om zodoende nog een grotere groep mensen te bereiken.

Richard Heus
Postbus 141
4200 AC Gorinchem
The Netherlands