www.wargraves.nl

UTRECHTS NIEUWSBLAD
8 JUNI 2004

Culemborg wil onderzoek naar "massagraf".

Door Aad Nekeman,

CULEMBORG - Culemborg eist een onderzoek naar een mogelijk massagraf met daarin de resten van dertig Polen. De slachtoffers zouden in mei 1940 om het leven zijn gebracht door Nederlandse troepen.
De gemeente Culemborg zet alles op alles om een mysterie de wereld uit te helpen. Liggen in de ondergrond van het wandel- en natuurgebied Het Rondeel bij de Lekdijk nu wel of niet de resten van dertig Polen? De gemeente heeft gisteren een officieel verzoek gericht aan de gravendienst om een onderzoek in te stellen.
In de dagen dat de Polen mysterieus van de aardbodem verdwenen, was Culemborg een lege stad. De bevolking was geŽvacueerd in verband met de aanwezigheid van de spoorbrug over de Lek. Daar zou met de Duitsers weleens een felle strijd om kunnen ontbranden.
De Polen liepen langs de spoorlijn Wolfheze- Ede. Een aantal van hen sprak Duits en zei dat ze uit Duitse krijgsgevangenschap waren ontvlucht. Ze wilden naar Engeland. De Nederlandse politie en militairen wantrouwden hen omdat ze vreesden dat het handlangers van de Duitsers waren. In Culemborg werden ze door Nederlandse militairen tussen 10 en 14 mei in een kerk ondergebracht en bewaakt.
In het onlangs verschenen boek "Ede in wapenrok", stellen de auteurs dat "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" de Polen door Nederlandse troepen doodgeschoten zijn.


Sluit dit venster.